איזה עצים מותר לכרות ומתי? המדריך המלא למגדל העצים
עצים הם אחד האלמנטים הנפלאים ביותר על כדור הארץ; הם מספקים לנו חמצן, ריחות מצוינים, פירות טעימים ומתוקים והם גם מוסיפים לנופים המרהיבים הפזורים בכל רחבי העולם. מידי פעם, עולה צורך לכרות עצים מסיבות אלו ואחרות וכדאי לדעת שכאן בישראל, כדאי לדעת איזה עצים מותר לכרות מכיוון שלא רק שלא כל עץ יאושר לכריתה, אלא שלעתים אף מדובר בעבירה על החוק.
אז איזה עצים מותר לכרות
מאז קודם המדינה, נראה שכולנו קצת בטראומה מתהליך ייבוש הביצות שהתקיים כאן וכיום אפשר לומר בפשטות שכל עץ בוגר, נחשב למוגן בישראל. כלומר, על השאלה איזה עצים מותר לכרות בעצם ניתן לענות רק בהתאם לסיטואציה; יש לקבל אישור רשמי בנוגע לכריתה של עצים בכל רחבי הארץ, ומכל הסוגים. אגב, עץ נחשב לבוגר כשהוא מגיע לגובה מינימלי של 1.3 מטרים ולהיקף של 20 ס"מ בשטח מגורים, או 10 ס"מ בכל שטח אחר. גם אם מדובר בעץ שעלול להשתלט לחלוטין על כל המרחב שסביבו, אתם חייבים לקבל אישור רשמי בכדי לכרות אותו.
מרגיש קצת מאיים נכון? קצת כאילו כל עצי ישראל מתאחדים נגדנו ומקשים עלינו לשפץ את הגינה או את גן השעשועים החדש. בואו נעשה קצת סדר בדברים עכשיו כשהבנו איזה עצים מותר לכרות ונבין מתי אפשר ואף רצוי לבצע את הכריתה:
- עץ נופל! – כשעץ צומח וגדל כל כך, הוא עלול להגיע למצב של סקרנת קריסה על רכוש יקר או אפילו עוברי אורח במקום. קל לראות בעיניים כשעץ מגיע למצב שהוא נראה חלש יותר וכנראה לא יעמוד בסופה הקרובה, כך שאפשר יהיה לטפל בו ולכרות אותו לפני כן. ההמלצה היא אף פעם לא להמתין לעץ שיקרוס מעצמו, אלא לבצע את הפעולה בצורה מבוקרת ומקצועית.
- עץ חולה – העצים שלנו לא חסינים לחלוטין, וישנם מזיקים רבים שמשמידים את העץ לחלוטין מבפנים ומבחוץ. המזיקים האלו מפיצים מחלות שעלולות לפגוע גם בעצים מסביב, ואוכלים את העץ לחלוטין עד למצב של כריתה. כשעץ חולה מאוד, מומלץ "לגאול אותו מיסוריו" ולכרות אותו בסיוע מאיש מקצוע.
- לשפץ את הגינה – נכון שכל העצים כולם מוגנים בחסות המדינה, אבל כשמדובר בגינה הפרטית שלכם זוהי זכותכם לבקש כריתה במידה ואחד העצים ששתלתם גדל בצורה סוררת, או שמא אתם מרגישים שהגיע הזמן לשפץ ולשדרג את הגינה. לשמחתכם, דעו כי בדרך כלל הבקשה מאושרת ובעיקר אם האדם מתחייב לשתול את העץ במקום אחר. לפעולה זו של כריתת עץ ושתילתו במקום אחר, קוראים 'העתקה'.
- פינוי שטח עבור בנייה – איזה עצים מותר לכרות מלבד הנ"ל? אפרופו 'העתקה', מידי פעם עולה הצורך לכרות עצים בכדי לפנות שטח עבור בנייה. במקרים אלו, הקבלנים יתחייבו לשתול בחזרה את העצים שנכרתו – בין אם השתילה תתבצע באותו אזור או במקום אחר. בשורה התחתונה, כמעט ולא קיימים מקרים בהם עצים נזרקים או שאינם נשתלים בחזרה.
למי פונים כשצריך לכרות עצים?
כעת, כשאתם יודעים איזה עצים מותר לכרות ומתי הגיע הזמן לדבר על הגורם שיעזור לכם לבצע את המשימה! אתם צריכים למצוא אנשי מקצוע שמכירים מקרוב את החוקים בישראל, את סוגי העצים השונים והדרכים לכרות כל אחד מהם, ושיודעים כיצד לבצע את העבודה בצורה נקייה ומהירה. למען האמת, אין כל צורך לחפש רחוק מידי! צוות המקצוענים שלנו ישמח להגיע אליכם ולעזור לכם בכל הנוגע לעצים שבחייכם. אז, שנדבר?